Somber zijn komt bij iedereen wel eens voor

Depressiviteit komt in alle leeftijden en verschillende groepen voor in onze maatschappij. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar krijgen ooit in het leven te maken met een depressie.

Sombere (depressieve) perioden kunnen zich afwisselen met bovengemiddeld actieve of gejaagde perioden. Iemand die hier last van heeft, heeft mogelijk een bipolaire stoornis. In de volksmond zeggen we vaak dat iemand manisch depressief is.

Belangrijk om te weten is dat Spoor8 geen bipolaire stoornissen behandelt.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

De oorzaak van de klachten die bij een depressie horen is soms aan te wijzen, maar vaak ook niet. Iedereen is uniek en de symptomen en oorzaken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. Veel voorkomende klachten bij een depressie zijn onder andere:

  • Somberheid of een afgevlakt of leeg gevoel gedurende een groot deel van de dag
  • Minder zin hebben in dingen
  • Vermoeidheid, futloos voelen en slaapklachten
  • Jezelf hopeloos of waardeloos voelen
  • Concentratieproblemen
  • Je hebt gevoeld van verdriet en moet vaak huilen
  • Verminderde eetlust
  • Het gevoel hebben dat het leven geen zin meer heeft en of je hebt gedachtes aan de dood. Als dit bij jou speelt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts, of bel met Zelfmoordpreventie op 0800-0113.

Herken jij je in deze klachten, dan kan het inderdaad zijn dat je last hebt van een depressie. Hulp bij deze klachten kan je weer in balans brengen. Neem hiervoor contact op met jouw huisarts. Hij/Zij kan jou verwijzen naar Spoor8 voor een behandeling aan depressiviteit. We hebben zeer korte wachttijden, dus je hoeft niet lang te wachten op hulp.

Hoe behandel je een depressie?

Een depressie behandel je samen met een psycholoog in Utrecht of Bussum. We kijken wat we kunnen doen zodat jij weer balans in je leven krijgt. Je krijgt uitleg over jouw klachten zodat je weet waar het mogelijk vandaan komt. Ook leren we je wat wel en niet werkt om je depressieve klachten te verminderen. Je gaat mogelijk aan de slag met Cognitieve Gedragstherapie, waarin je focust op jouw gedachten en gedrag. Je leert dan op een positieve wijze je gedachten en gedrag te veranderen zodat jouw depressieve klachten afnemen.

Wordt depressie behandeld met medicijnen?

Vaak zullen depressieve klachten met gesprekstherapie verholpen kunnen worden, maar soms wordt er bij depressie ook (tijdelijk) medicatie voorgeschreven. Dit kunnen bijvoorbeeld antidepressiva zijn. Deze medicatie zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen.

Een depressie behandelen met medicijnen gebeurt alleen in overleg met jou en als dit echt nodig is, omdat medicijnen soms vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

Direct aan de slag: praten met een psycholoog

Wacht niet te lang als je vermoed dat je last hebt van depressieve gevoelens of gedachten. Met een psycholoog praten kan helpen. Neem vandaag nog contact op zodat wij je kunnen helpen als je depressief of somber bent.

Bel met onze vestiging in Utrecht of Bussum:

Bussum: 035-7607480
Utrecht: 030-2006948