Vergoeding in NL – de NZA

In Nederland heeft de Nederlandse zorgautoriteit(NZA) de maximale vergoedingen bepaald voor 2 soorten zorg-prestaties te weten “Diagnostiek” en “Behandeling“. In de ambulante zorg zijn dit de enige prestaties die vergoedt worden.

Zaken als administratie, collegiaal overleg, huur van het pand, etc., worden niet meer vergoed. Deze kosten zitten namelijk al verwerkt in de tarieven die de NZA heeft bepaald.

Spoor8 hanteert niet de maximale tarieven die door de NZA bepaald zijn, maar rekent 80% van de door de NZA bepaalde vergoeding. We hebben een duidelijk kostenoverzicht voor je gemaakt van hoe het werkt.

Verzekeraars

De hoogte van de vergoeding is o.a. afhankelijk van het soort polis dat je hebt. Heb je een “natura” polis, dan zal de vergoeding wat minder zijn. Heb je een natura polis dan zal de vergoeding meer zijn. Spoor8 heeft geen contractafspraken gemaakt met de verzekeraars. Dit betekent dat de nota voor de behandeling naar jou gaat en jij deze vervolgens kunt indienen bij de verzekeraar en deze (grotendeels) vergoed krijgt.

Belangrijk: Het enige wat je nodig hebt is een verwijsbrief van de huisarts.

Eigen risico

Elke verzekeraar hanteert een eigen risico, dit is zelfs wettelijk vastgelegd. Standaard is dit € 385,- per jaar, maar je kunt ook een afwijkend (lees hoger) eigen risico met de verzekeraar hebben afgesproken. Dit eigen risico is altijd voor eigen (dus jouw) rekening, dus ook wanneer je na een intake toch afziet van de behandeling, zal de zorgverzekeraar dit in rekening brengen op je eigen risico.

Dit betekent dat de verzekeraar de kosten van de intake en behandeling eerst zullen verhalen op je (nog beschikbare) eigen risico. Is dat gebruikt dan zullen ze de rekening (grotendeels) vergoeden.

Het maakt dus niet uit of je nu bij ons in behandeling komt of ergens anders, de verzekeraar zal dit altijd zo verwerken.

Toegankelijke zorg bij Spoor8

Afhankelijk van je verzekeraar en soort polis dat je hebt, zal er door de verzekeraars tussen de 52%-80% van het NZA tarief worden uitgekeerd. Omdat wij de zorg voor iedereen toegankelijk willen houden heeft Spoor8 besloten een tarief te hanteren van 80% voor cliënten die geen 100% vergoeding van hun verzekeraar krijgen.

Voorbeeld van de kosten bij een intake

Wanneer je bij ons op take komt kan het kostenplaatje er als volgt uit zien;

arrow_forward
Intake

Intake

Je hebt een intake met psycholoog van 90 min. in een multidisciplinaire setting (meerdere beroepen zijn betrokken zoals de psycholoog en regiebehandelaar).

arrow_forward
Intake

Wat berekent Spoor8?

Het NZA tarief voor deze intake bedraagt € 366,46. Spoor8 rekent 80% hiervan, dus € 295,-. De Spoor8 nota van € 295,- krijg jij thuisgestuurd en kun je declareren bij je verzekeraar.

arrow_forward
Intake

Wat vergoed de verzekeraar?

Afhankelijk van jouw polis en verzekeraar betaalt de verzekeraar jou een % van de kosten. Stel de verzekeraar vergoedt 70% van het NZA tarief ofwel € 366,46 * 70% = € 256,52.

arrow_forward
Intake

Bepaling jouw eigen bijdrage

Het verschil tussen de nota van Spoor8 (€ 295,-) en de vergoeding van de verzekeraar (€ 256,52) ter hoogte van (in dit geval) € 38,48 is het bedrag wat in dit geval voor jouw eigen rekening komt. Afhankelijk van jouw polis en verzekeraar kan het dus ook zo zijn dat je geen bedrag voor eigen rekening krijgt. Dit zal voor iedereen net weer even anders zijn. Wij zullen ervoor zorgen dat jij altijd vooraf op de hoogte bent van de mogelijke kosten.

Voorbeeld van de kosten bij een behandeling

Wanneer je bij ons in behandeling komt ziet het kostenplaatje er als volgt uit;

arrow_forward
Behandeling

De behandeling

Je hebt een behandeling die bestaat uit wekelijkse sessies van 45 min met een psycholoog.

arrow_forward
Behandeling

Wat berekent Spoor8?

Het NZA tarief voor deze sessie bedraagt € 179,30. Spoor8 rekent 80% hiervan, dus € 143,44. De Spoor8 nota van € 143,44,- krijg jij thuisgestuurd en kun je declareren bij je verzekeraar.

arrow_forward
Behandeling

Wat vergoed de verzekeraar?

Afhankelijk van jouw polis en verzekeraar betaalt de verzekeraar jou een % van de kosten. Stel de verzekeraar vergoedt 70% van het NZA tarief ofwel € 179,30 * 70% = € 125,51.

arrow_forward
Behandeling

Bepaling jouw eigen bijdrage

Het verschil tussen de nota van Spoor8 (€ 143,44,-) en de vergoeding van de verzekeraar (€ 125,51) ter hoogte van (in dit geval) € 17,93 is het bedrag wat in dit geval voor jouw eigen rekening komt. Afhankelijk van jouw polis en verzekeraar kan het dus ook zo zijn dat je geen bedrag voor eigen rekening krijgt. Dit zal voor iedereen net weer even anders zijn. Wij zullen ervoor zorgen dat jij altijd vooraf op de hoogte bent van de mogelijke kosten.

Belangrijk om te weten

Elk contact dat we met jou hebben, of het nu een intake is, behandelsessie, telefonische screening, een ander telefonisch contact of een inhoudelijke mail, dat gerelateerd is aan de behandeling, wordt in rekening gebracht.

De tijd die we niet direct aan jou besteden, dus bijvoorbeeld tijd om je dossier compleet te maken, verslagen te typen, intern overleg, overleg met huisarts, collega’s van eerdere instellingen, etc., wordt niet in rekening gebracht.

No Show

Indien je niet tijdig een afspraak afzegt (binnen 24uur) of niet komt opdagen op de afspraak zijn wij genoodzaakt om 75,- per gemiste afspraak bij jou in rekening te brengen. Je krijgt hiervoor een factuur vanuit Spoor8 die je niet kunt declareren bij jouw verzekeraar.

Niet declarabele zorg

Veruit de meeste behandelingen worden (gedeeltelijk) door uw verzekeraar vergoedt. Echter, sommige behandelingen worden niet vergoedt vanuit de zorgverzekeraar. Dit zijn bijvoorbeeld behandelingen als;

  • Burn-Out
  • Hulp bij relatie en/of werk problemen
  • Aanpassingsstoornissen
  • Medische psychologie

Indien we bovenstaande problematiek tegenkomen waar een DSM-V stoornis aan ten grondslag ligt, valt de behandeling onder de basisverzekering. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan Spoor8 deze klachtbeelden zeker behandelen. We vragen hiervoor € 97,50 per behandel uur.

Wacht niet te lang en zet nu de eerste stap

Wil je direct met je hulpvraag aan de slag en je bij ons aanmelden?

We nemen dezelfde dag nog contact met je op. Wil je daar niet op wachten, bel dan ons behandelcentrum in Bussum (035-7607480) of onze kliniek in Utrecht (030-2006948).