Ontdek de kracht van gerichte ADHD-behandelingen bij Spoor8 en omarm een leven vol mogelijkheden! Bij ons staat jouw unieke reis naar concentratie, focus en zelfontplooiing centraal. Onze deskundige en empathische professionals begrijpen dat ADHD meer is dan alleen een label; het is een unieke reeks talenten en uitdagingen die aandacht verdienen.

Met op maat gemaakte behandelplannen bieden we een holistische benadering die niet alleen symptomen aanpakt, maar ook de veerkracht en zelfverzekerdheid versterkt. Samen verkennen we effectieve strategieën, van innovatieve therapieën tot praktische levensvaardigheden, zodat jij de regisseur van je eigen succesverhaal kunt worden.

Stap binnen in een ondersteunende omgeving waar begrip en groei hand in hand gaan. Verander de manier waarop je naar ADHD kijkt en ontdek de mogelijkheden die het in zich draagt. Laat ADHD niet langer een obstakel zijn, maar een springplank naar jouw unieke triomfen. Neem de leiding over je leven en start vandaag nog jouw reis naar empowerment en zelfontdekking!

Wat is het verschil tussen gedragsproblemen en een stoornis?

Gedragsproblemen en gedragsstoornissen zijn begrippen die vaak worden gebruikt in de context van psychologie en onderwijs, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen.

Gedragsproblemen

Dit is een bredere term die verwijst naar ongewenst gedrag dat problematisch kan zijn, maar niet noodzakelijkerwijs voldoet aan de criteria voor een formele gedragsstoornis. Gedragsproblemen kunnen variëren in ernst en kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder tijdelijke stress, omgevingsfactoren, of emotionele uitdagingen. Voorbeelden van gedragsproblemen zijn bijvoorbeeld verzet tegen autoriteit, impulsiviteit of aandachtsproblemen.

Gedragsstoornissen

Dit is een meer specifieke term die wordt gebruikt om een patroon van langdurige en ernstige gedragsproblemen te beschrijven dat de normale ontwikkeling en het dagelijks functioneren verstoort. Gedragsstoornissen worden vaak gediagnosticeerd volgens criteria vastgesteld in diagnostische handboeken, zoals de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Voorbeelden van gedragsstoornissen zijn oppositioneel-opstandige stoornis (ODD) en gedragsstoornis (CD). Deze stoornissen vereisen vaak meer gespecialiseerde interventies en behandelingen.

In het kort: gedragsproblemen zijn bredere gedragsuitdagingen, terwijl gedragsstoornissen specifieke, ernstige en langdurige gedragspatronen beschrijven die vaak een formele diagnose vereisen.

Dit zijn de symptomen en klachten van ADHD en ADD

ADHD

De belangrijkste symptomen van ADHD zijn onoplettendheid (aandachtstekort), impulsiviteit en hyperactiviteit. Deze symptomen komen afzonderlijk of in combinatie voor in verschillende verschijningsvormen:

 • het gecombineerde beeld, met zowel onoplettendheid als hyperactiviteit/impulsiviteit
 • het beeld waarbij onoplettendheid voorop staat
 • het beeld waarbij hyperactiviteit en impulsiviteit overweegt

Het gecombineerde beeld komt het meest voor.

Echter, wanneer een kind symptomen van ADHD vertoont, wil dat nog niet zeggen dat het deze stoornis ook echt heeft. Tijdelijke of plotseling voorkomende symptomen van ADHD kunnen een reactie zijn op een traumatische gebeurtenis of een heel spannende periode. Rusteloosheid kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een bepaalde angst.

Bij kinderen die in hun dagelijkse functioneren belemmerd worden door een extreme mate van hyperactiviteit, impulsiviteit en/of aandachtstekort is sprake van de diagnose ADHD.

ADD

Veel mensen weten niet dat ze ADD hebben omdat ze ADD symptomen niet herkennen of nog niet afweten van het bestaan van ADD.

De belangrijkste symptomen zijn:

 • Je bent gevoelig en betrokken maar hebt moeite met het tonen van je gevoelens.
 • Je trekt je graag terug en hebt tijd voor jezelf nodig
 • Moeite met concentreren
 • Uitstelgedrag, je schuift vaak dingen voor je uit
 • Je bent vaak wat chaotisch en dromerig

Behandeling

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) wordt vaak op verschillende manieren behandeld, en het ideale behandelplan kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en symptomen. Hieronder zijn enkele veelvoorkomende benaderingen.

Medicatie

 • Stimulerende medicijnen zoals methylfenidaat en amfetaminen worden vaak voorgeschreven om de aandacht en concentratie te verbeteren.
 • Niet-stimulerende medicijnen, zoals atomoxetine, kunnen ook worden gebruikt.

Therapieën

 • Gedragstherapie: Dit richt zich op het aanleren van positief gedrag en het verminderen van problematisch gedrag.
 • Cognitieve gedragstherapie (CGT): Het helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden om impulsen te beheersen, planning te verbeteren en zelfdiscipline op te bouwen.
 • Gezinstherapie: Dit kan gezinsleden helpen om effectief om te gaan met ADHD-symptomen en de communicatie te verbeteren.

Leefstijl-aanpassingen

 • Dieet: Sommige mensen ervaren verbetering door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of toevoegen van voedingssupplementen. Het elimineren van kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen is een benadering die soms wordt overwogen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van hyperactiviteit en het verbeteren van de concentratie.

Het is cruciaal om te onthouden dat de behandeling van ADHD vaak een combinatie van benaderingen omvat, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een andere. Een op maat gemaakt behandelplan dat wordt aangepast aan de specifieke behoeften en omstandigheden van het individu, is meestal het meest effectief. Het is belangrijk om samen te werken met gezondheidsprofessionals om de beste aanpak te bepalen.

Zo werkt ADHD behandelen: van intake tot behandeling

Intake

 • Een persoon die vermoedt dat hij/zij ADHD heeft, zoekt contact met de huisarts, die een verwijsbrief kan opstellen voor het vermoeden van DSM-V stoornis ADHD
 • Telefonische screening – samen met een psycholoog bepalen we of je bij ons aan het juiste adres bent
 • Intake met een psycholoog (60minuten) en daarna met een GZ psycholoog (de regiebehandelaar, 30 minuten)
 • Tijdens de intake worden vragen gesteld over de symptomen, medische geschiedenis, familiegeschiedenis en levensomstandigheden.

Diagnostische evaluatie

 • De psycholoog zal aanvullende tests en screenings uitvoeren om de diagnose ADHD te bevestigen (of ontkrachten). Deze kunnen bestaan uit gestructureerde interviews, observaties of vragenlijsten.

Behandelplan opstellen

 • Na de diagnose wordt een individueel behandelplan opgesteld. Dit kan medicatie, therapieën en leefstijl-aanpassingen bevatten

Medicatie-bespreking en aanpassing

 • Als medicatie wordt voorgeschreven, worden de opties, bijwerkingen en mogelijke voordelen besproken. Doseringen worden vaak aangepast op basis van de reactie van de persoon.

Therapie en ondersteuningssessies

 • Gedrags- of cognitieve gedragstherapie zal worden aanbevolen om specifieke vaardigheden aan te leren en te werken aan het verbeteren van concentratie, organisatie en impulsbeheersing.

Leefstijl-aanpassingen

 • Je zal worden aangemoedigd om gezonde leefgewoonten aan te nemen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap.

Opvolg-afspraken en aanpassingen

 • Het behandelplan wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast op basis van de voortgang.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit proces niet past bij iedereen. Het zal worden aangepast aan de unieke behoeften van jou.

Belangrijk om te weten

 • Diagnostiek zonder behandeling is bij Spoor8 niet mogelijk
 • Alleen instelling medicatie zonder behandeling is niet mogelijk bij Spoor8
 • Indien u een zogenaamde “restitutie” polis heeft, die 100% vergoeding geeft, dan zal er geen eigen bijdrage gerekend worden voor de diagnostiek. In alle andere gevallen zal Spoor8, indien ADHD/ADD diagnostiek moet worden verricht een éénmalige extra bijdrage van 250,- vragen voor het gehele diagnostische traject. Deze bijdrage dient betaald te zijn alvorens de diagnostiek aanvangt.

Naast deze eenmalige eigen bijdrage voor diagnostiek zal de normale eigen bijdrage voor het hele traject gelden. Klikt hier om meer over de kosten te lezen.

Wacht niet te lang en zet nu de eerste stap

Wil je direct met je hulpvraag aan de slag en je bij ons aanmelden?

We nemen dezelfde dag nog contact met je op. Wil je daar niet op wachten, bel dan ons behandelcentrum in Bussum (035-7607480) of onze kliniek in Utrecht (030-2006948).