Hoe herkent u een angst stoornis?

Als je bang of paniekerig bent zonder aanwijsbare reden, spreken we van een angststoornis. Onze psychologen helpen je met een angststoornis.

Iedereen heeft weleens last van angst of spanning. Dat is niet erg want angst is een heel normale reactie op gevaar. Angststoornissen komen veel voor.

In alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen en onder hoogopgeleiden en laagopgeleiden. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt last van een angststoornis. Je bent dus zeker niet de enige.

Als je een angststoornis hebt, dan ben je angstig zonder dat daar een direct aanwijsbare reden voor is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een terugkerende, hevige angst wanneer u in een bioscoop of trein zit of bij iemand op visite gaat. Wanneer jouw klachten zo erg zijn dat ze jouw leven zijn gaan beheersen en het functioneren steeds moeilijker gaat,  dan spreken we van een angststoornis.

Gemiddeld zijn onze cliënten met een angst- of paniekstoornis na 11 gesprekken hersteld.

Veel voorkomende angsten

  • Angst voor hoogte
  • Angst voor pleinen (agorafobie)
  • Angst voor kleine ruimtes (claustrofobie)
  • Angst voor spinnen
  • Angst om met andere mensen te zijn (sociale angst)
  • Angst dat er iets gebeurt als je een bepaalde handeling niet uitvoert. Dit noemen valt onder dwang of obsessief gedrag.

Symptomen van een angststoornis

De klachten bij angst verschillen van persoon tot persoon. Veel voorkomende symptomen zijn hartkloppingen, ademnood (hyperventileren), trillen en zweten. Ook kan het zijn dat je denkt dat je gek wordt of dat je dood gaat.

Behandeling

Angst en paniekstoornissen behandelen wij met een deskundig team van psychologen die hierin gespecialiseerd zijn. Zij luisteren naar je en maken samen met jou een plan dat het beste bij jouw situatie past.

Gemiddeld zijn onze cliënten na 11 gesprekken hersteld.

Wil jij ook je angst overwinnen? Ga dan naar je huisarts en bespreek je klachten. Hij/zij kan jou dan doorverwijzen voor een behandeling aan angst en paniek bij Spoor8.

Hoe ziet de behandeling van angst of paniek er uit?

Wij behandelen vele cliënten met vele verschillende problematiek. Zo’n 30% heeft angstklachten.

Angststoornissen zijn in veel gevallen heel goed te behandelen. Samen met jouw behandelaar kijken we naar waardoor je uit balans bent geraakt. Op een oplossingsgerichte manier wordt met jou gewerkt aan weer in balans komen waardoor je klachten kunnen afnemen.

Als jouw klachten ernstiger zijn, wordt er vaak ook cognitieve gedragstherapie toegepast. Je leert jouw angstgedachten om te zetten naar reële gedachten en daarnaast leer je te ontspannen. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van Exposure. Hierbij leer je jezelf stap voor stap bloot te stellen aan jouw angsten.

Er kunnen ook andere methoden worden ingezet, zoals EMDR bij een Post traumatische stressstoornis. Deze techniek zorgt ervoor dat de emotionele lading van een nare herinnering afneemt.

Een angststoornis behandelen zonder medicijnen

Vaak zal de angst gewoon met therapie verholpen kunnen worden. Soms wordt bij angst ook (tijdelijk) antidepressiva of een kalmeringsmiddel voorgeschreven. Dit kan de angst verminderen. Medicatie wordt echter alleen voorgeschreven wanneer dit echt nodig is. Medicijnen kunnen soms vervelende bijwerkingen hebben.

Wacht niet te lang en zet nu de eerste stap

Wil je direct met je hulpvraag aan de slag en je bij ons aanmelden?

We nemen dezelfde dag nog contact met je op. Wil je daar niet op wachten, bel dan ons behandelcentrum in Bussum (035-7607480) of onze kliniek in Utrecht (030-2006948).