Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is vaak een overschatting van het gevaar. Angststoornissen kunnen per persoon verschillend zijn.

Je maakt je meer zorgen om, of bent banger voor, bepaalde ervaringen, situaties of dingen dan de mensen om jou heen. Zo kun je bijvoorbeeld hoge spanning voelen in grote ruimtes, zoals een bioscoopzaal. Of ervaar je de angst bij specifieke situaties, zoals vliegen bijvoorbeeld.

Angst kan je zodanig in de weg gaan staan dat je bijvoorbeeld de neiging krijgt om dingen te vermijden of het kan leiden tot een paniekaanval.

Wanneer jouw klachten als angst en paniek zo erg zijn dat ze jouw leven zijn gaan beheersen en het functioneren steeds moeilijker gaat, dan spreken we van een angststoornis.


Gemiddeld zijn onze cliënten met een angst- of paniekstoornis na 11 gesprekken hersteld.

Veel voorkomende angsten

  • Angst voor hoogtes (hoogtevrees)
  • Angst voor open ruimtes of afgesloten ruimtes
  • Angst voor grote menigten
  • Angst voor het (openbaar) vervoer (anglofobie)
  • Bang zijn voor spinnen
  • Bang dat anderen negatief over jouw oordelen (sociale angst)
  • Bang dat er iets gebeurt als je een bepaalde handeling niet uitvoert (dit kan onder dwang of obsessie vallen).

Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

De klachten bij angst verschillen per persoon, want iedereen is anders. Veel voorkomende klachten (symptomen) zijn gevoelens van angst zonder reële bedreiging of je continue zorgen maken over hetgeen waar je bang voor bent. Ook negatieve gedragsveranderingen om de angst af te laten nemen (zoals het vermijden van dingen of plekken) zijn veelvoorkomende symptomen van een angststoornis.

Hoe behandelt een psycholoog een angststoornis?

Onze psychologen in Bussum of Utrecht behandelen een angststoornis door te luisteren naar jouw verhaal. Samen proberen we te ontdekken wat de onderliggende oorzaak is waardoor jij je angstig voelt en/of in paniek raakt. Er wordt een plan voor je gemaakt dat je helpt om je klachten te verminderen of op te lossen.

Over het algemeen zijn angststoornissen heel goed te behandelen. De meest toegepaste behandeling bij mensen die bang zijn of paniek hebben is Cognitieve Gedragstherapie. Hierbij worden jouw angstgedachten uitgedaagd door middel van het oproepen van jouw angsten. Aan de hand van oefeningen die je krijgt werk je actief aan het herstel van angst en paniek.


Kun je angst en paniek behandelen met medicijnen?

Vaak zal de angst met een gesprekstherapie verholpen kunnen worden. Soms wordt bij angst ook (tijdelijk) medicatie voorgeschreven. Medicijnen kunnen de angst die je ervaart verminderen. Medicijnen worden alleen voorgeschreven als dit echt noodzakelijk is omdat medicijnen soms vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Je overlegt altijd zelf met jouw behandelaar of medicatie noodzakelijk is.

Praat met een psycholoog over je angsten

Wil je direct met je hulpvraag aan de slag? Bel onze psychologen in Bussum (035-7607480) of ons behandelcentrum in Utrecht (030-2006948).